Menu Samen werken aan de stad +31 10 2829930

Stadsbouwgroep Overmaat

Kenmerken: Stadswijk / Nieuwbouw
Locatie: Overmaas, tussen de Laan op Zuid en de Hilledijk
Programma: 22 woningen in drie typen (7 laanhuizen, 9 parkhuizen, 6 lofts)
Opdrachtgever: Eigen initiatief
Informatie: www.overmaas-wonen.nl en de facebookpagina
Datum: start 2017

Stadsbouwgroep Overmaat
Overmaat biedt ruimte aan mensen die verder willen kijken dan de gangbare woningbouw waar alles standaard is. Uitgangspunt voor Overmaat is royaal wonen. Inspiratie vinden we in de grote stadshuizen, die rond 1900 langs statige lanen en plantsoenen in Rotterdam zijn gebouwd. Ruim en comfortabel wonen in een ontspannen sfeer en toch midden in de stad.

Alle woningen krijgen extra breedte. Daardoor hebben ze bijzondere indelingsmogelijkheden en veel licht. Alle woningen komen uit op een groen binnenterrein met tuinen en voor elke woning een parkeerplaats. We benutten het hoogteverschil tussen Hilledijk en Laan op Zuid op een slimme manier door de parkeerstraat ongeveer 70 cm verdiept aan te leggen. Vanuit de achtertuin gezien staan de auto’s uit het zicht. Alle huizen krijgen een eigen stoep, zodat een prettige overgang tussen straat en woning ontstaat. Een plek voor een bankje aan het park of een bordes aan de laan.

In Overmaat hebben we drie verschillende basiswoningen ontworpen: een laanhuis, een parkhuis en een loft. Voor gezinnen, maar ook voor als de kinderen het huis uit zijn of als je een mooi appartement zoekt. De hoofdopzet van de woningen is vast, de indelingen en afwerkingen zijn variabel en maken we naar jouw wens.

Laanhuis
Het laanhuis kijkt uit over de Laan op Zuid en heeft een tuin op het zuidwesten. De basis is maar liefst 7,2 m breed en 4 lagen hoog. Een klassiek stadshuis. Dat zie je terug in de opzet. De onderste twee lagen kunnen samen 7,5 m hoog zijn: een souterrain en een belle-etage. Veel indelingsmogelijkheden voor keuken, woonkamer, werkkamer, studio, eventueel verbonden door een vide. De bovenste twee lagen zijn voor kamers, met een zolder of volledig uitgebouwd. Kavel met parkeerplaats ca. 130 m2, woonoppervlak ca. 160-200 m2.

Parkhuis
Het parkhuis ligt direct aan het park, heeft een tuin op het noordoosten en een eigen stoep op het zuidwesten. De basis is ook weer 7,2 m breed en 3 lagen hoog. Een traditioneel huis. Wonen op de begane grond, slaapkamers boven, met een zolder of volledig uitgebouwd. Andere indelingen zijn natuurlijk ook mogelijk. Kavel met parkeerplaats ca. 130 m2, woonoppervlak ca. 120-150 m2.

Loft
De lofts zijn samengebracht in een kleinschalig appartementengebouw. Per verdieping één loft met een groot, beschut terras op het zuidwesten en ramen langs drie kanten. Vrije ruimte of indeling met kamers, al dan niet voorzien van schuifdeuren. Grote ruimtelijke werking. Elke loft heeft een eigen parkeerplaats op het binnenterrein. Woonoppervlak ca. 150 m2, terras ca. 25 m2. In overleg zijn andere oppervlaktes mogelijk.

Meer informatie over stadsbouwgroep Overmaat en samen bouwen op Overmaas vindt je op de website en de facebookpagina van dit project. Via de website kun je je ook inschrijven.

Stadsbouwgroepen
De woningen van Overmaat zijn een initiatief van de architecten Jeroen Geurst (Geurst en Schulze Architecten, Den Haag), Joost Kühne (Kühne & Co, Rotterdam) en Endry van Velzen (De Nijl Architecten, Rotterdam). Onze bureaus hebben ruime ervaring met kleine en grote woningbouwprojecten in een stedelijke omgeving, zeker ook in Rotterdam. Wij werken samen onder de naam Stadsbouwgroepen.

Met Stadsbouwgroepen spelen we in op een toenemende vraag naar een andere cultuur van wonen en ontwikkelen. Steeds meer mensen kiezen bewust voor de stad en willen met gelijkgestemden zelf hun (werk- en) woonomgeving vormgeven. Geïnspireerd door Berlijnse voorbeelden hebben we een alternatief uitgedacht om voor deze groep kleinschalige woonprojecten op maat te maken. Onder de noemer Stadsbouwgroepen nemen we initiatief, zoeken we deelnemers, organiseren we een coöperatieve vereniging en verzorgen we de ontwikkeling en realisatie van de woningen. Kwaliteit in wonen en architectuur is het uitgangspunt. Duurzaamheid is vanzelfsprekend. Woonwensen van deelnemers zijn leidend. 

Wat is samenbouw?
In Overmaas bouwen we samen. In samenbouw wordt het beste van zelfbouw gecombineerd met de ervaring van professionele partijen. Er is geen ontwikkelaar. Je werkt samen met één van de architectenteams. Je bent direct betrokken bij het ontwerp en de realisatie van jouw droomhuis, maar je hoeft je niet te bekommeren om alle praktische en technische zaken die daarbij komen kijken. Dat doen wij voor je.

Als je mee wilt doen aan samenbouw in Overmaas, dan nodigen wij je uit om lid te worden van een bouwgroep. Elk project in Overmaas is een aparte bouwgroep (Overture, Overtuin en Overmaat). Samen met de andere bouwgroepleden én het architectenteam ontwerpen en bouwen we het project. Tegen kostprijs en binnen de planning die we met elkaar afspreken.

Het project komt via collectief particulier opdrachtgeverschap tot stand. Er is geen ontwikkelaar die de kosten tijdens de voorbereiding voorschiet. Daarom wordt van de bouwgroepleden al tijdens de ontwikkeling een financiële bijdrage verwacht, die later met de koopsom wordt verrekend.

Hoe wordt je lid van de bouwgroep Overmaat?
Stap 1. Laat je informeren. Meld je aan voor één van onze informatiebijeenkomsten of neem direct contact op met het architectenteam. Hoor meer over samenbouw en bouwgroepen. Maak kennis met de architectenteams en hun voorstellen.
Stap 2. Schrijf je in en maak een keuze voor een van de woningen in het project.
Stap 3. We nodigen je uit voor een lidmaatschapsgesprek, waarin we je uitgebreid vertellen over het ontwerp- en bouwproces, wat je van ons kunt verwachten en wat wij van jou verwachten.
Stap 4. Je besluit of je lid wil worden of dat je toch niet mee wilt doen.

Hoe ziet de globale planning eruit?
April-juni 2017 Samenstellen bouwgroepen.
Zomer 2017 Start ontwerp woningen.
Zomer 2018 Start bouw woningen.
Zomer 2019 Oplevering woningen.