Menu Samen werken aan de stad +31 10 2829930
PDF

Werkbericht najaar 2017

Kenmerken: Werkbericht najaar 2017, De Nijl Architecten
Grafisch ontwerp: Aagje Martens

Samenbouw
Er is vraag naar een andere cultuur van wonen en ontwikkelen. Steeds meer mensen kiezen bewust voor de stad en willen met gelijkgestemden zelf hun (werk- en) woonomgeving vormgeven.

Helaas is het aanbod voor deze groep moeilijk te organiseren. Projectontwikkelaars bieden meestal standaard producten. Collectief particulier opdrachtgeverschap komt vaak slecht van de grond. Daarom samenbouw.

Met onze kennis en ervaring van stadsontwikkeling nemen we initiatief, organiseren we proces en ontwikkeling, richten we een vereniging of stichting op en realiseren we samen met de deelnemers bijzondere woonprojecten. We zijn bouwmeester. Inmiddels staan twee van dit soort projecten in de steigers.

Stadsbouwgroep Overmaat
Geïnspireerd door Berlijnse voorbeelden hebben de architecten Jeroen Geurst, Joost Kühne en Endry van Velzen initiatief genomen voor Stadsbouwgroepen. Stadsbouwgroepen heeft grond verworven in Rotterdam Zuid voor het project Overmaat.

Uitgangspunt voor Overmaat is royaal en comfortabel wonen in een ontspannen sfeer, midden in de stad. Alle huizen zijn 7,20 m breed, met veel indelingsmogelijkheden. Alle appartementen zijn vrij indeelbaar rondom een groot terras, één appartement per verdieping.

Minidorp in de stad
De Nijl Architecten heeft de initiatiefnemers van het project Minidorp in de stad geadviseerd bij het verwerven van grond in Dordrecht en het organiseren van het project.

Uitgangspunt voor Minidorp in de stad is een woongebouw met gemeenschappelijke voorzieningen voor mensen die samen oud willen worden. Grote appartementen met een groot terras op de zon en een geweldig uitzicht over het meest bevaren stukje rivier van Nederland.