Menu Samen werken aan de stad +31 10 2829930

'Soms is het een compliment als iets eruitziet alsof het er altijd heeft gestaan. Door een consequente uitwerking in beeld, materiaal en detail heeft het gebouw een krachtige en trotse uitstraling.'
Juryrapport BNA Gebouw van het jaar 2009

Woongebouw Hobbemastraat

Kenmerken: Wederopbouwwijk / Nieuwbouw
Locatie: Zwolle, Dieze
Programma: 51 seniorenwoningen, 24 starterswoningen, 500 m2 voorzieningen, 52 gebouwde parkeerplaatsen
Opdrachtgever: Woningstichting SWZ
Bouwkosten: € 7.500.000
Aannemer: Schutte bouw
Fotografie: Jannes Linders
Datum: 2002 (ontwerp), 2006-2008 (bouw)

Het woongebouw is gesitueerd op een driehoekig terrein in het hart van de buurt Dieze, aan de rand van een grote centrale open ruimte. De opzet van het gebouw is ontleend aan de naastgelegen bebouwing uit de vroege jaren vijftig: baksteen strokenbouw met verstilde, groene tussenruimten. Het gebouw bestaat uit drie bouwstroken met appartementen, verbonden door transparante tussenbouwen met trappen en lift. Met deze opzet worden twee openbare entreehoven en twee private woonhoven gevormd. Onder de ene woonhof ligt een parkeerkelder, aan de andere woonhof is een kinderdagverblijf gesitueerd. Alle woningen worden ontsloten door galerijen aan de woonhoven.

Het woongebouw bestaat uit twee programmatische onderdelen, die elk zelfstandig kunnen functioneren. In de eerste twee bouwstroken zijn 3-kamer appartementen voor senioren ondergebracht, in de derde bouwstrook 2-kamer appartementen voor startende huishoudens. Beide bouwdelen hebben een eigen entree en ontsluiting in een van beide tussenbouwen. De draagstructuur, gevels en leidingkokers van beide bouwdelen zijn echter gelijk. De kleine appartementen kunnen later eenvoudig worden samengevoegd tot grotere. Dat geldt ook voor de ontsluiting van beide gebouwen, zodat het woongebouw in de toekomst ook als één geheel kan functioneren.