Menu Samen werken aan de stad +31 10 2829930

Stadsbouwgroepen veroveren de stad

De Nijl Architecten - Stadsbouwgroepen veroveren de stad
De Nijl Architecten - Stadsbouwgroepen veroveren de stad
De Nijl Architecten - Stadsbouwgroepen veroveren de stad
De Nijl Architecten - Stadsbouwgroepen veroveren de stad
De Nijl Architecten - Stadsbouwgroepen veroveren de stad De Nijl Architecten - Stadsbouwgroepen veroveren de stad De Nijl Architecten - Stadsbouwgroepen veroveren de stad De Nijl Architecten - Stadsbouwgroepen veroveren de stad

Kenmerken: Studies / Bouwgroepen
Locatie: Rotterdam
Opdrachtgever: eigen initiatief
Samenwerking: Kühne & Co, Geurst & Schulze Architecten
Datum: 2013-2014

De huidige tijd vraagt om een andere cultuur van ontwikkelen en ontwerpen van de stad waarbij bewoners zelf investeerder en opdrachtgever zijn. Vrije kavels waarop bewoners zelf hun huis kunnen bouwen zijn inmiddels gangbaar. Een stap verder gaat het initiatief van de architecten Jeroen Geurst, Joost Kühne en Endry van Velzen om met groepen van particulieren kleinschalige wooncomplexen te bouwen onder de naam Stadsbouwgroepen.
Stadsbouwgroepen richt zicht met name op de stad en start in Rotterdam. Een duurzame woonkwaliteit in hoogwaardige architectuur is het uitgangspunt.
Stadsbouwgroepen is een professioneel alternatief voor collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) en vult het gat tussen de ontwikkeling van vrije kavels en het standaard aanbod van grote projectontwikkelaars.

De architecten nemen het initiatief van de ontwikkeling dat na de vorming van een bouwgroep door de bewoners wordt overgenomen.
De bouwgroep wordt dus zelf opdrachtgever en heeft daarmee maximale invloed op het eindresultaat. Voordelen van deze wijze van ontwikkelen zijn een direct contact tussen architect en bewoner waardoor de bewoner directe invloed heeft op het ontwerp en een gunstige prijs-kwaliteit verhouding door het wegvallen van traditionele schakels in het proces zoals een projectontwikkelaar en een makelaar.

Stadsbouwgroepen start begin 2014 met een website en een campagne via de sociale media om belangstellenden te werven voor een aantal locaties in Rotterdam. De Facebook-pagina Stadsbouwgroepen is inmiddels online. Hier zal de komende tijd steeds meer informatie verschijnen over dit initiatief.

Stadsbouwgroepen sluit aan op initiatieven van AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam, voor kleine, hoogwaardige vernieuwingsprojecten en het ondernemerschap van architecten, zoals de manifestatie Plug (‘Klein en fijn’) en de bijeenkomst ‘Berlijnse Baugruppen in Rotterdam’.