Menu Samen werken aan de stad +31 10 2829930

Woningbouw Brooklyn

De Nijl Architecten - Woningbouw Brooklyn
De Nijl Architecten - Woningbouw Brooklyn
De Nijl Architecten - Woningbouw Brooklyn
De Nijl Architecten - Woningbouw Brooklyn
De Nijl Architecten - Woningbouw Brooklyn
De Nijl Architecten - Woningbouw Brooklyn
De Nijl Architecten - Woningbouw Brooklyn
De Nijl Architecten - Woningbouw Brooklyn
De Nijl Architecten - Woningbouw Brooklyn
De Nijl Architecten - Woningbouw Brooklyn De Nijl Architecten - Woningbouw Brooklyn De Nijl Architecten - Woningbouw Brooklyn De Nijl Architecten - Woningbouw Brooklyn De Nijl Architecten - Woningbouw Brooklyn De Nijl Architecten - Woningbouw Brooklyn De Nijl Architecten - Woningbouw Brooklyn De Nijl Architecten - Woningbouw Brooklyn De Nijl Architecten - Woningbouw Brooklyn

Kenmerken: Tuindorp / Wederopbouwwijk / Nieuwbouw
Locatie: Luchtbal Noord, antwerpen
Programma: 126 appartementen sociale huur (mix 36 x 1/2, 33 x 2/3, 33 x 3/4, 22 x 4/5, 2 x 5/6)
Bouwkosten: € 16.800.000
Opdrachtgever: Woonhaven Antwerpen cvba
Aannemer: Groep Van Roey nv
Fotografie: Jannes Linders
Datum: 2011 (selectie), 2012-2013 (ontwerp), 2014 (start bouw), in uitvoering (oplevering 2015-2016)

Het project Woningbouw Brooklyn ligt in Luchtbal, een ‘open’ stad.
De nieuwbouwlocatie betreft een cluster van appartementengebouwen temidden van  lage eengezinswoningen en met een goed functionerende groene binnenruimte,  het Wit Plein.  Het nieuwbouwproject is opgevat als een kader voor deze publieke ruimte, waarbij is gezocht naar een nieuwe vervlechting van een beschut woonmilieu met ontmoetingsplekken voor de buurt. Schaal en differentiatie zijn  sleutelwoorden: een ensemble van kleine appartementsblokken met een stelsel van buitenruimten.

In dit project speelde het thema  leefbaarheid. Er is een een typologie ontwikkeld met grote woningen beneden en kleinere daarboven. De entrees zijn geclusterd en gecombineerd met een fietsenberging.  Een typologische puzzel, gekaderd binnen een rustige, stedelijke architectuur. Hoewel het complex als één geheel verschijnt, zijn de verschillende delen door een duidelijke geleding goed herkenbaar. Een vriendelijke monumentaliteit, met oog voor de menselijke maat. Er is veel aandacht voor verfijning rond de entrees en doorgangen door middel van duurzame materialen. Voor een prettig en duurzaam leefcomfort zijn beproefde technieken gebruikt, die op een vanzelfsprekende manier zijn geïntegreerd in de gebouwstructuur en architectuur.

De configuratie van blokken vormt een aantal groene publieke buitenruimten, die in maat, inrichting, gebruik en sfeer van elkaar verschillen. Een padenstelsel verbindt de ruimten met elkaar en de omgeving. Alle blokken hebben een dubbele oriëntatie, die wordt ondersteund door tweezijdige entreehallen met een formele toegang vanaf de straat en een informele toegang naar de groene binnenwereld. Rond de blokken zijn overgangszones van heestervakken, zodat de appartementen voldoende privacy hebben en de grenzen tussen privaat en publiek duidelijk herkenbaar zijn. Alle appartementen hebben een privé buitenruimte, in de vorm van een ruime loggia.