Menu Samen werken aan de stad +31 10 2829930

Zomersluiting 2018

In de zomervakantie is ons bureau 2 weken gesloten. Vanaf maandag 30 juli zijn we met vakantie. Op maandag 13 augustus zijn we weer aanwezig en gaan we fris aan de slag met onze binnen- en buitenlandse projecten. We wensen jullie een prettige zomer!
23-07-2018

Start bouw winkels en appartementen Stadsdeelhart Anklaar

Na afronding van de bouwwerkzaamheden van de parkeergarage, is een start gemaakt met de bouw van de winkels en appartementen. Op 23 mei wordt dit feestelijk gevierd. Wij zijn hier natuurlijk bij aanwezig. De bouw is te volgen via de facebookpagina van het Stadsdeelhart.
22-05-2018

Opening President Kennedyplein

Afgelopen zondag werd het President Kennedyplein officieel geopend door wethouder Floor Kist. Tijdens het ‘Heuvelfeest’ werd het plein volop benut. De Nijl Architecten is samen met Studio Diekema landschapsarchitectuur verantwoordelijk voor de herinrichting van het plein. Uitgangspunt is het vergroten van de verblijfskwaliteit.
22-05-2018

Opening Bachlaan, Zwolle

Afgelopen week vond de opening plaats van de nieuwbouw aan de Bachlaan in Zwolle. De Nijl Architecten maakte in opdracht van Woningstichting SWZ het verkavelingsplan voor de Bachlaan, met als uitwerking een verkavelingsplan met beeldkwaliteitsplan. De woningen zijn inmiddels allemaal verhuurd.
18-05-2018

Overmaat in debat ‘Over wonen gesproken’

AIR Rotterdam organiseert een serie van debatten onder de titel ‘Over wonen gesproken’. Gisteravond stond de kwaliteit en totstandkoming van collectieve woongemeenschappen centraal. Ook Stadsbouwgroep Overmaat kwam hierbij aan bod. Endry sprak over de drijfveer achter bouwgroepen en het proces van ontzorgen en ontwerpen, waarbij toekomstig bewoners samen met een architect hun huis ontwerpen. Foto’s: Floris Vink (Simple Studio)
16-05-2018

Overmaat op locatie

Afgelopen weekend hebben we met onze leden hun toekomstige woonplaats verkend. Door bordjes uit te zetten kon iedereen even in z’n toekomstige huis ‘staan’. We sloten af met een drankje in de buurt. Met positieve energie werken we komende maanden verder aan de plattegronden, gevels en materialisering van onze parkhuizen, laanhuizen en lofts.
29-01-2018

Stadsbouwgroep Overmaat in De Architect

In het digitale magazine van De Architect wordt aandacht besteed aan Stadsbouwgroep Overmaat. “Toen de woningproductie nagenoeg tot stilstand kwam als gevolg van de economische crisis, stapten drie architectenteams naar de gemeente Rotterdam om de zaak weer in beweging te krijgen. Met een ambitieuze propositie wisten ze een grondpositie te bemachtigen: meer kwaliteit voor dezelfde prijs.”
19-12-2017

Werkzaamheden Kennedyplein in volle gang

De werkzaamheden voor de herinrichting van het Kennedyplein in Leidschendam zijn in volle gang. Het ontwerp zet in op het vergroten van de verblijfskwaliteit van het plein. Naast het verkeersluw maken spelen groenelementen en zitplekken in belangrijke rol hierbij. Het lijnenspel is al goed zichtbaar.
03-10-2017

Een oplettende buurtbewoner

Onlangs ontvingen wij van een overbuurman deze prachtige fotoserie van ons project aan de Lode Zielenslaan. Te zien is hoe de bouw vordert, de gevels worden opgemetseld, kozijnen geplaatst en tenslotte de steigers verdwijnen. Afgelopen zomer is het project opgeleverd, de eerste bewoners zullen er snel intrekken. Foto’s: Raymond Sirjacobs.
24-08-2017

Stadsbouwgroep Overmaat gaat van start!

Stadsbouwgroep Overmaat gaat van start met de planuitwerking! Terug van weggeweest en vol enthousiasme starten we volgende week met onze eerste bouwgroepvergadering. Wij kijken er naar uit. Er zijn nog een (beperkt) aantal woningen beschikbaar! Interesse? Mailen kan naar overmaat@denijl.nl
23-08-2017

Bouw Stadsdeelhart Anklaar vordert gestaag

De bouw van de parkeergarage in het toekomstige stadsdeelhart is in volle gang. Er wordt hard aan een aantrekkelijke stadsdeelcentrum voor de bewoners van Zevenhuizen en Zuidbroek. De bouw is te volgen op de facebookpagina van Nieuw Anklaar.
18-08-2017

Zomersluiting 2017

In de zomervakantie is De Nijl Architecten twee weken gesloten. Vanaf maandag 24 juli zijn we op vakantie. Op maandag 7 augustus zijn we weer aanwezig en gaan we met frisse energie aan de slag met onze projecten. Wij wensen jullie allen een fijne zomer!
14-07-2017

Stadsbouwgroep Overmaat gaat van start

De start van onze bouwgroep is feestelijk van start gegaan met een borrel voor onze leden. Het was een gezellige avond. Na de zomer gaan we met z’n allen met frisse energie aan de slag. Ook interesse in onze Stadsbouwgroep? Er zijn op dit moment nog enkele parkwoningen en lofts beschikbaar. Mailen kan naar overmaat@denijl.nl
13-07-2017

Post Piraeus in NRC

Naar aanleiding van de publicatie Post Piraeus besteedde NRC afgelopen weekend aandacht aan de invloed van het door Hans Kollhoff ontworpen gebouw Piraeus op de Nederlandse architectuur. De Nijl Architecten werkte mee aan deze publicatie. Nieuwsgierig naar het artikel van Bernhard Hulsman? Lees het hier: De Duitse baksteen bloeit.
11-07-2017

Presentatie voorlopig ontwerp Zuidelijk Stationsgebied Gouda

Eind juni hebben we het Voorlopig Ontwerp voor het Zuidelijk Stadsgebied gepresenteerd aan de Gemeente Gouda en betrokken partijen. Naar aanleiding hiervan verscheen er in de wijkkrant Nieuwe Park een enthousiast artikel. ‘Vanaf 2013 tot nu, 2017, hebben alle discussies en gesprekken met alle omwonenden en belangengroepen geleid tot een uitstekend ontwerp waarop we met zijn allen trots mogen zijn. De Nijl heeft op voortreffelijke wijze al deze belangen en ideeën in het ontwerp verwerkt, waardoor het ook goed aansluit op de door het Bewonersinitiatief opgestelde visie voor dit gebied.’ Komende tijd werken we de laatste opmerkingen bij.
11-07-2017

De Nijl in Antwerpen

Afgelopen week brachten we met z’n allen een bezoekje aan Antwerpen. We bezochten drie van onze projecten, Brooklyn, Stuivenberg en met als hoogtepunt onze woongebouwen aan de Lode Zielenslaan. Fantastisch om dit bijna opgeleverde project van binnen en van buiten te bekijken.
04-07-2017

Post Piraeus – een unieke uitgave

Op initiatief van onder andere De Nijl Architecten verschijnt op 5 juli een speciale editie van vakblad de Architect: Post-Piraeus – over de bouwplaats en de stad. Net als andere architecten vertellen Mark de Bokx en Endry van Velzen op welke manier het werk van Kollhoff en in het bijzonder het Koninklijk Entrepot in Antwerpen hun professionele ontwikkeling heeft beïnvloed.
Op woensdagavond 5 juli staat de 4e editie van Architecture Now in Pakhuis de Zwijger volledig in het teken van Superblok Piraeus. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Hans Kollhoff. Aanmelden? Klik hier! Foto: Maarten Kools.
22-06-2017

Bureaubijeenkomst Overmaat

Op woensdagavond 10 mei organiseren wij in kader van Stadsbouwgroep Overmaat een tweede bureaubijeenkomst. Nieuwsgierig naar onze brede woning? De verschillende type woningen, het parkhuis, het laanhuis en de loft komen allemaal aan bod. Er wordt stil gestaan bij uw woonwensen en de mogelijkheden die Stadsbouwgroep Overmaat daarin biedt. Deze bijeenkomst biedt geïnteresseerden de mogelijkheid om in een rustige setting met elkaar en met ons nader kennis te maken. Wil je hierbij zijn? Meld je dan aan via overmaat@denijl.nl Aanvang 19.30u.
25-04-2017

Veel belangstelling voor Overmaas

Vorige week vond de eerste informatieavond Overmaas plaats. Endry, Joost en Jeroen hebben de plannen voor onze Parkwoningen, Laanwoningen en Lofts toegelicht. Er was een enorme belangstelling voor onze brede woningen. Uiteraard werd er ook stilgestaan bij het proces van de bouwgroep, waarbij je als toekomstig eigenaar volop mee kunt denken over je eigen woongenot. Wij kijken terug op een geslaagde avond! Geïnteresseerd in Overmaat? stuur dan een mailtje naar overmaat@denijl.nl.
10-04-2017

Geslaagde woonbeurs

Twee weken geleden is stadsbouwgroep Overmaat van start gegaan op de Rotterdamse woonbeurs. De grote maquette is met veel belangstelling en enthousiasme bekeken. Endry, Joost, Jeroen en de andere architectenteams, hebben het concept van Overmaas aan een veel geïnteresseerden toegelicht. Op woensdag 5 april 2017 wordt de eerste informatieavond gehouden. Wil je hierbij zijn? Schrijf je dan in op de website van Overmaas.
27-03-2017

Gevels Lode Zielenslaan

Er wordt hard gewerkt aan de bouw van twee woongebouwen aan de Lode Zielenslaan in Antwerpen. De gevels van het lange blok zijn inmiddels opgemetseld en de kozijnen worden geplaatst. Het blok staat nog in de steigers, maar de eerste resultaten van het metselwerk zijn goed zichtbaar. Deze zomer zullen de eerste woningen worden opgeleverd.
23-03-2017

Wilhelmina gesloopt

Afgelopen maand is er druk gesloopt op de plek waar straks het nieuwe stadsdeelhart gaat komen. Nadat alle bewoners van het oude woonzorgcentrum Wilhelmina zijn verhuist, is het gebouw gesloopt. Komende tijd gaan de nieuwbouwwerkzaamheden hier beginnen. Deze bouw is te volgen op de facebookpagina van Nieuw Anklaar. Foto: Peter Vroon/ApeldoornDirect
20-03-2017

Stadsbouwgroep Overmaat op de woonbeurs

Stadsbouwgroep Overmaat staat dit weekend (18 en 19 maart) op de woonbeurs in Rotterdam. Wij zijn onderdeel van de informatiestand ‘Pak je ruimte’ voor zelfbouw van de gemeente Rotterdam. Ben je geïnteresseerd in Overmaat en wil je samen bouwen, dan ontvangen we je graag rondom de maquette voor uitleg en vragen. Meer informatie over onze stadsbouwgroep vindt je op de site van Overmaas en op onze projectpagina. Je kunt ons ook volgen op facebook!
14-03-2017

Start Stadsbouwgroep Overmaat

Samen bouwen in Overmaas? Sluit je aan bij de Stadsbouwgroep Overmaat! Wij bieden ruimte aan mensen die verder willen kijken dan de gangbare woningbouw, waar alles standaard is. Samen met de bouwgroep en het architectenteam ontwikkel en realiseer je het casco van de woningen, de indeling en afbouw bepaal je helemaal zelf. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Op de site van Overmaas en op onze projectpagina vind je meer informatie! Of meld je aan voor de informatiebijeenkomst op 5 april.
13-03-2017

Creatieve sessie gemeente Den Haag

Afgelopen week vond in de gemeente Den Haag een creatieve sessie plaats rondom het thema parkeren. De Nijl was uitgenodigd om mee te denken over ontwerp- en ontwikkeloplossingen. Wat betekent het bijvoorbeeld voor de mobiliteit als de stad gaat groeien? Op welke manier wordt de parkeeropgave bij sociale woningbouw ingevuld?
02-03-2017

Groen licht fietsenstalling Gouda

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) heeft gisteren middels een persbericht bekendgemaakt welke gemeenten groen licht krijgen voor de bouw van fietsenstallingen bij stations. Twaalf stallingen zullen worden bijgebouwd, één daarvan is de stalling in Gouda. Goed nieuws voor de verdere uitwerking van ons functioneel ontwerp voor het Zuidelijk Stationsgebied Gouda!
13-12-2016

Nieuw Gent vernieuwd

Op 2 december vond een persconferentie plaats in kader van het stadsvernieuwingsproject in Nieuw Gent. Endry van Velzen was samen met schepen voor Wonen Tom Balthazar en WoninGent aanwezig om het plan voor de wijk toe te lichten. ‘De eerste conclusies uit de studie zijn dat zes woontorens best vervangen worden door nieuwe, kwaliteitsvolle sociale woningen, en dat de wijk een centraal park en een bloeiend centrum op het Rerum Novarumplein krijgt.’ Het nieuws werd gepubliceerd in meerdere kranten. Alle omwonenden krijgen een folder in de brievenbus en kunnen aanschuiven bij twee informatiebijeenkomsten in de wijk.
02-12-2016

Bouwput Anklaar

De bouw van Stadsdeelhart Nieuw Anklaar in Apeldoorn is van start gegaan. De bouwput is uitgegraven en de contouren van de ondergrondse parkeergarage zijn zichtbaar. De nieuwbouw gaat ongeveer drie jaar duren. De opening van het stadsdeelhart staat gepland voor begin 2019. De bouw is te volgen op de speciale Nieuw Anklaar Facebook-pagina van de Gemeente Apeldoorn.
24-11-2016

Symposium ‘Wederopbouw, een kansrijke erfenis’

Endry van Velzen spreekt op 24 november bij het slotsymposium van het programma Wederopbouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Vijftien jaar na ons boek ‘De naoorlogse stad, een hedendaagse ontwerpopgave’, is de vernieuwing van naoorlogse wijken nog steeds actueel. Endry spreekt over het veranderde speelveld waarin deze stedelijke transformatie plaatsvindt. Wat betekent dit voor de beantwoording van de vragen nu?
22-11-2016

Pouillon in Parijs

Begin november zijn we met het hele bureau naar Parijs geweest. We hebben vier prachtige ensembles van de Franse architect Fernand Pouillon bekeken. Het was een enerverend weekend waarbij architectuur en stedenbouw centraal stonden.
24-11-2016

Wijkfeest in Pendrecht

De Tuin op het Zuiden is klaar. De laatste woningen zijn opgeleverd en dat is gevierd tijdens het Festival op het Zuiden. Een feest voor de wijk met activiteiten voor jong en oud op Plein 1953 en rondleidingen door de vernieuwde buurten. Wethouder Ronald Schneider verrichtte de officiële opening, waarna het Pendrechtlied werd gezongen over de geschiedenis van deze beroemde naoorlogse wijk.
18-09-2016

Lode Zielenslaan op hoogte

In Antwerpen wordt op Linkeroever gewerkt aan twee woongebouwen. We maakten het ontwerp en verzorgen de werfopvolging. Inmiddels is de ruwbouw gevorderd tot de vierde bouwlaag. De nieuwe gevelwand, met een sprong bij de toegang tot het binnenterrein, wordt nu zichtbaar.
20-08-2016

Zomersluiting 2016

In de zomervakantie is ons bureau 2 weken gesloten. Vanaf maandag 25 juli zijn we op vakantie. Op maandag 8 augustus zijn we weer aanwezig en gaan fris aan de slag met onze projecten in Nederland en Vlaanderen. We wensen u een goede zomer.

Bachlaan in uitvoering

Voor woningcorporatie SWZ hebben we een stedenbouwkundig plan opgesteld voor de vernieuwing van de Bachlaan en omgeving in Zwolle. Na de afronding zijn we betrokken geweest bij het begeleiden van de aanbestedingsprocedure voor de architectuuropdrachten. Het project is gegund aan de combinatie Nikkels Bouwbedrijf / MIX Architectuur. De bouw is in volle gang.
21-07-2016

Aan het werk in Gent

Na Antwerpen gaan we nu ook in Gent aan de slag. Ons team heeft de aanbesteding voor de revitalisering van Nieuw Gent gewonnen. Samen met De Smet Vermeulen, Technum Tractebel en Arnold Reijndorp werken we de komende jaren voor WoninGent en Stad Gent aan een stedenbouwkundige studie voor de vernieuwing van de wijk en een architectuuropdracht voor de eerste nieuwbouw.
23-06-2016

Zuidelijk stationsgebied stap verder

Op 22 juni heeft de Goudse gemeenteraad het functioneel ontwerp voor het Zuidelijk Stationsgebied Gouda vastgesteld. Belangrijke thema’s zijn de versterking van de route naar de binnenstad, verbeteren van fietsparkeren, de vernieuwing van het busstation en het toevoegen van nieuwe aantrekkelijke functies. Bewoners en bedrijven zijn vanaf het begin betrokken bij de planvorming.  We hebben het plan gemaakt in samenwerking met Studio Diekema en Sweco.
22-06-2016

Buurtfeest Nieuw Gent

Tijdens het jaarlijkse wijkfeest heeft schepen Tom Balthazar plannen en acties gelanceerd voor de stadsvernieuwing in Nieuw Gent. Voor ons team een eerste kennismaking en voorstelling aan de bewoners. Arnold Reijndorp en Els Desmet betrekken de komende maanden een appartement in Nieuw Gent om de wijk beter te leren kennen. De Gentse illustratrice Eva Mouton heeft de communicatie afgetrapt met een eerste tekening op de etalage van de bibliotheek.
20-05-2016

Stuivenberg gaat verder

De bouw van de tweede fase van Tuinwijk Stuivenberg in Antwerpen is gestart. Wij verzorgen het bouwtoezicht op de werf. Deze fase omvat 50 appartementen verdeeld over 4 gebouwen en 50 rijwoningen. Samen met het reeds gerealiseerde blok begint de wijk dan echt vorm te krijgen. Vanaf 2018 start de laatste fase en wordt de nieuwe Tuinwijk voltooid.
18-05-2016

Inloopmiddag Dresselhuyshof

Samen met twee Rotterdamse gezinnen onderzoeken we de mogelijkheid voor twee of drie geschakelde patiowoningen op een binnenterrein in Blijdorp. Op zaterdagmiddag 16 april hebben we met de bouwgroep een borrel georganiseerd op het binnenterrein om met de omwonenden onze eerste schetsen te bekijken en te bespreken.
16-04-2016

Stadsbouwgroep Minidorp in de stad

Onder het motto ‘meer dan alleen buren’ werken we samen met een initiatiefgroep van ‘jonge’ ouderen aan een kleinschalig appartementengebouw met gemeenschappelijke voorzieningen. We verzorgen het ontwerp en het bouwproces van initiatief tot realisatie. Het AD Dordtenaar sprak met de initiatiefnemers op de beoogde locatie aan de Merwede in Dordrecht.
18-03-2016

Informatieavond Stationsgebied Gouda

Op maandagavond 29 februari zijn de plannen voor het stationsgebied gepresenteerd aan omwonenden en belangstellenden. Voor een goed gevulde Raadszaal is de stand van zaken van het ‘functioneel ontwerp’ toegelicht en was er ruimte voor vragen en discussie. Het plan omvat o.a. een nieuwe fietsenstalling met 3350 plaatsen, een nieuw eigentijds busstation en een betere autoluwe openbare ruimte met goede verbindingen naar de binnenstad.
29-02-2016

Labo XX in jaarboek

Voor het tweede achtereenvolgende jaar staan we met een Vlaams project in het Jaarboek Landschapsarchitectuur en Stedenbouw van de Blauwe Kamer. Voor de editie van 2015 is ons project voor Labo XX geselecteerd. Onder het motto ‘Verdichten en vervlechten, een pleidooi voor de tussenschaal hebben we samen met Palmbout, Blauwdruk Stedenbouw en Feddes Olthof Landschapsarchitecten, gewerkt aan een strategie voor de verdichting van Antwerpen buiten de ring. Naast ons project is ook een essay opgenomen in het jaarboek over de Vlaamse ruimtelijke ordening en de bijdrage die Nederlandse bureaus op het gebied van stedenbouw en landschapsarchitectuur daarbij leveren.
20-12-2015

‘Anklaar valt goed bij welstand’

‘De commissie voor ruimtelijke kwaliteit is blij met de aanpassingen aan de plannen voor het nieuwe winkelcentrum Anklaar. Dat bleek donderdag bij een presentatie van de nieuwe opzet door stedenbouwkundige Endry van Velzen van De Nijl Architecten. Vooral de verbrede winkelstraat en de extra woningen vormen een forse verbetering, vindt de commissie. (…) Volgens de CRK betekenen meer woningen boven winkels meer levendigheid en sociale controle. De krimp in winkelmeters levert een veel bredere en aangenamere winkelpassage op.’ (bron: De Stentor) Inmiddels is de sloop van het oude winkelcentrum gestart.
25-06-2015

Sloop oud Anklaar, start Nieuw Anklaar

De sloop van het oude winkelcentrum Anklaar is in volle gang. De winkels zijn verhuist naar het tijdelijk winkelcentrum aan de Salomestraat, dat sinds februari in gebruik is. Het zal dienst doen tot het nieuwe stadsdeelhart voor Zevenhuizen en Zuidbroek gereed is. Na de sloop zal worden gestart met de bouw van Nieuw Anklaar.
15-06-2015

Start Lode Zielenslaan

De aanbesteding voor de appartementengebouwen aan de Lode Zielenlaan te Antwerpen Linkeroever is geslaagd. Rond de zomer kan er gestart worden met de sloopwerkzaamheden van de bestaande complexen. De Nijl Architecten zal in opdracht van Woonhaven Antwerpen ook de volledige werfbegeleiding van het project verzorgen.
01-06-2015

Inloopavond De Heuvel

In de monumentale Kruisheuvelkerk te Leidschendam zijn de plannen voor De Heuvel aan bewoners en belangstellenden gepresenteerd. Bij thematische panelen kon men discussiëren en reageren op het Ontwikkelingsbeeld dat wij opstellen voor De Heuvel en een aantal concrete projecten in de wijk zoals de uitbreiding van de supermarkt en de nieuwbouw van een kleinschalig zorgcomplex. De resultaten van de avond worden meegenomen in de verder uitwerking van de plannen voor De Heuvel.
20-05-2015

C2008 te Atelier BWMSTR

De C2008 ontwerprichtlijnen voor sociale woningbouw te Vlaanderen worden herzien. De VMSW organiseerde daarom in samenwerking met het Atelier Vlaams Bouwmeester een workshop voor architecten rondom de toekomst van deze ontwerprichtlijnen. Mark de Bokx en Endry van Velzen hebben als input voor de workshops een presentatie gegeven over de C2008 met onze ervaringen uit de Antwerpse bouwprojecten, een vergelijking met de Nederlandse bouwcultuur en aanbevelingen voor de toekomst.
18-05-2015

De spontane stad, hoe doe je dat?

Het Zwols Architectuur Podium organiseert 3 stadscafé’s rondom het thema Spontane Stad. Centraal staat de vraag wat er nodig is in de voorwaardelijke sfeer om het proces van de Spontane Stad in te richten. Endry van Velzen heeft tijdens het tweede stadscafé in een van de ‘inspirerende talks’ toegelicht hoe wij het proces rondom de stadsbouwgroepen organiseren en wat onze ervaringen zijn. Na afloop was er een discussie met de sprekers en de zaal onder leiding van moderator Paul van de Ham (iGlow-media).
12-05-2015

Opening StadBuitenStad

Op 26 februari 2015 is in deSingel te Antwerpen de tentoonstelling StadBuitenStad onder grote publieke belangstelling geopend. StadBuitenStad exploreert de randen van de stad, zoekt een nieuwe identiteit van de voorstad en toon de resultaten van LaboXX met ons plan ‘Verdichten en vervlechten. Pleidooi voor de tussenschaal.’ De tentoonstelling is samengesteld door Kristiaan Borret (Stadsbouwmeester Brussel) , Christoph Grafe (VAi) en Michiel Dehaene en is tot 7 juni 2015 te zien in de internationale kunstcampus deSingel.
27-02-2015

Genuanceerde gele baksteen

Op de werf aan de Brooklynstraat te Antwerpen Luchtbal is het eerste blok uit de steigers. Het metselwerk van genuanceerde gele baksteen is nu goed te zien en we zijn erg tevreden met het resultaat. Er is gestart met het plaatsen van de eerste grote glaspui in de dubbelhoge entreehal. Komende weken zullen ook de metselwerkvlakken in gekleurde geglazuurde baksteen bij de doorgangen naar de hof zichtbaar worden.
26-02-2015

Ruime parking op krappe locatie

De laatste editie van het vakblad Cement is een themanummer over parkeergarages. Onze ondergrondse parkeergarage in de noordelijke binnenstad van Emmen wordt uitgebreid belicht met een artikel over de constructie van geprefabriceerde TT-platen. ‘Parkeergarage Westerstraat illustreert hoe een veelheid aan eisen (afwijkende vorm, complexe constructie, hoge esthetische eisen, krappe bouwlocatie en kort tijdsbestek) in bijzondere oplossingen met prefab elementen kan resulteren.’
12-01-2015

2015

De Nijl Architecten wenst u een gelukkig nieuwjaar. Ons bureau is gesloten rondom de feestdagen vanaf 22 december. Op maandag 5 januari gaan we weer aan de slag. We hopen ook in 2015 weer samen met u en vele anderen aan de stad te werken.
01-01-2015

Jaarboek Landschapsarchitectuur

en Stedenbouw 2014
We zijn trots dat ons project Bouwblokstudie Blancefloerlaan Lode Zielens
te Antwerpen Linkeroever is opgenomen in het jaarboek. Op zaterdag 13 december is het boek met 25 geselecteerde projecten gepresenteerd in het Rotterdamse Centraal Station en zijn de eerste exemplaren uitgereikt aan Tjerk Ruimschotel (BNSP) en Frans Boots (NVTL). De selectiecommissie waardeert onze consciëntieuze werkhouding. ‘De Nijl is een van de weinige bureaus die kijken naar wat er staat, naar wat in principe al goed is. (…) De zorgvuldige, respectvolle aanpak van De Nijl blijft verfrissend voorbeeldig.’
13-12-2014

LABO XX

Kiezen voor de twintigste-eeuwse gordel
De eerste fase van Labo XX is afgerond. De eindpublicatie
toont de voorstellen van 4 ontwerpteams, waaronder onze bijdrage in samenwerking met Palmbout Urban Landscapes, Blauwdruk Stedenbouw en Feddes Olthof Landschapsarchitecten. Daarnaast zijn er beschouwingen van de resultaten door o.a. Michiel Dehaene, Kristiaan Borret, Stijn Oosterlynck en Arnold Reijndorp. Labo XX gaat verder en wordt dit voorjaar ook onderdeel van de tentoonstelling STADBUITENSTAD in deSingel te Antwerpen.
02-12-2014

Platform Wederopbouwgebieden

In de periode 2012-2013 hebben we gewerkt aan een Ruimtelijke visie voor De Heuvel te Leidschendam. De Heuvel is door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed geselecteerd als een van de wederopbouwgebieden van nationaal belang. Op 20 november zal het Platform Wederopbouwgebieden daarom neerstrijken in de monumentale Opifex-kerk in de wijk. Endry van Velzen zal een lezing geven over ‘gebiedsontwikkeling nieuwe stijl’. Het volledige programma van het congres is te vinden op de site van de RCE.
15-11-2014

Labo XX in deSingel

Ons team Palmbout/De Nijl (i.s.m. Blauwdruk Stedenbouw en Feddes Olthof Landschapsarchitecten) heeft afgelopen zomer het ontwerpend onderzoek opgeleverd over de 20ste-eeuwse gordel van de stad Antwerpen. Dit onderzoek door vier ontwerpteams gebeurde in het kader van Labo XX, een project waarmee de stad Antwerpen de mogelijkheden van haar 20ste-eeuwse gordel wil onderzoeken om de toekomstige stadsgroei op een kwaliteitsvolle manier op te vangen. Op maandag 24 november organiseert de stad samen met het Vlaams Architectuurinstituut een vakcongres in deSingel om de resultaten van het ontwerpend onderzoek met een breed vakpubliek te bespreken.
10-11-2014

De Werf van Antwerpen

De nieuwsbrief van de Stadsbouwmeester Antwerpen belicht iedere editie een werf uit de stad. In de brief van  november 2014 wordt onze werf Brooklyn in de wijk Luchtbal gepresenteerd. Hier wordt gewerkt aan de bouw van 126 sociale huurwoningen en de inrichting van de omliggende publieke ruimte in opdracht van Woonhaven Antwerpen. Fotograaf Stijn Bollaert maakte prachtige foto’s van de werf en de stand van het werk.
05-11-2014

Aan het werk

Per 1 oktober werken we op onze nieuwe werkplek in het Rotterdamse Lloydkwartier. De afgelopen week hebben we het Groothandelsgebouw verruilt voor het monumentale kantoorpand De Herder aan de Sint-Jobsweg 30. De werkplekken zijn weer geïnstalleerd, het computernetwerk is online en de kasten zijn ingeruimd. De komende week gaan we direct flink aan de slag om een europese aanbesteding in het Vlaamse Willebroek af te ronden. Daarna is er tijd om de ruimte verder aan te kleden en in te richten. U bent van harte welkom op onze nieuwe werkplek!
01-10-2014

Lichte entreehallen Stuivenberg

Nu de afbouw van de appartementengebouwen is gestart begint ook het interieur van de entree/inkom vorm te krijgen. De vide over vier bouwlagen in combinatie met de gevel- en daklichten zorgt voor natuurlijke lichtinval en geeft een royale, prettige entree naar de woning.
25-09-2014

 

Grootse opening Kinderfaculteit

‘Meer dan 1000 kinderen zongen 19 september bij de opening van de Kinderfaculteit op Plein 1953 het door Armando Monsanto geschreven lied “De Kinderfaculteit”. De dag erna woonden 80 toehoorders de opening van het universitaire jaar 2014-2015 en het in gebruik nemen van de Kinderfaculteit bij. Met een schetst van het perspectief van de Kinderfaculteit door Frank Kalshoven en een aanscherping van de opdracht door Bowen Paulle. De Kinderfaculteit kan gaan knallen, zoals Bowen Paulle dat herhaaldelijk in zijn bijdrage aan het college zei’. (www.kinderfaculteit.nl)
19-09-2014

Appartementenblokken Stuivenberg

Het plaatsen van de kozijnen in de appartementengebouwen is bijna gereed. Na de eengezinswoningen begint nu ook de architectuur van de appartementenblokken met royale buitenruimten goed zichtbaar te worden. De verdere afbouw van de appartementen kan starten. Meer foto’s van de bouw zijn te vinden bij het project Vernieuwing Tuinwijk Stuivenberg.
14-09-2014

Zomerschool Kinderfaculteit Pendrecht

Direct na de oplevering is de kinderfaculteit van start gegaan. De eerste Zomerschool in Pendrecht is inmiddels achter de rug. Het nieuwe gebouw is uitgetest en de eerste kinderen hebben deelgenomen aan diverse lesprogramma’s. De ervaringen zijn erg positief. ‘Het is ontzettend mooi hier (…) We zitten nu met z’n allen in één gebouw, iedereen ziet wat er gebeurd, iedereen kan bij elkaar binnen lopen, er is meer eenheid’. Binnenkort wordt de kinderfaculteit officieel geopend.
29-08-2014

Monumentenlezing 2014

Het begrip ‘aankomststad’ introduceerde Doug Saunders in 2011 met zijn invloedrijke boek Arrival city. Rotterdam Zuid is zo’n typische aankomststad en is onderwerp van de jaarlijkse monumentenlezing in het Katendrechtse Verhalenhuis Belvédère. Endry van Velzen geeft zijn blik op de vernieuwing van de woonwijken van Rotterdam-Zuid. Hoogleraar stadsgeschiedenis Paul van de Laar staat stil bij de betekenis van het begrip migratie voor Rotterdam. Meer informatie en reserveren via de site van architectuurcentrum AIR.
25-08-2014

We gaan verhuizen

De Nijl Architecten verhuist naar een nieuwe plek in de stad, het Lloydkwartier. Vanaf 29 september werken we in het monumentale kantoorpand De Herder. Op 25 en 26 september gaan we verhuizen en zijn we beperkt bereikbaar. Ons nieuwe adres is Sint-Jobsweg 30 / 3024 EJ Rotterdam.
15-08-2014

Kinderfaculteit klaar voor gebruik

Het nieuwe gebouw voor de kinderfaculteit Pendrecht is opgeleverd. De gebruikers, die nu nog op verschillende plekken in de wijk zijn gehuisvest, kunnen het gebouw de komende tijd betrekken. Met iedereen onder één dak gaat over een paar weken gaat de eerste Zomerschool Pendrecht al van start.
30-06-2014

Tuinwijk Stuivenberg in aanbouw

De eerste fase van de vernieuwing van Stuivenberg te Antwerpen Hoboken is in volle gang. De appartementenblokken zijn bijna op hoogte en daar is gestart met het metselen van de gevels en het plaatsen van de prefab betonelementen. Bij de eengezinswoningen zijn de erkers uit de steigers en worden de kozijnen geplaatst.
20-04-2014

Speciale editie Stadtbauwelt

over Rotterdam en Antwerpen
AIR Rotterdam heeft als gastredacteur 7 Rotterdamse stadsmakers in gesprek gebracht met de hoofdredactie van het duitse vakblad Stadtbauwelt. Met onze Rotterdamse achtergrond en betrokkenheid bij verschillende bouwprojecten in Antwerpen is Endry van Velzen gevraagd om aan te schuiven bij dit rondetafelgesprek over de wijze waarop Rotterdam zich als stad produceert. Het gesprek is de basis voor een artikel dat Brigitte Schultz, editor van StadtBauwelt, heeft geschreven voor hun special waarin Rotterdam en Antwerpen worden gepresenteerd als twee trajecten: resp. outside-in en inside-out. Informatie over deze speciale editie is te vinden op de site van Stadtbauwelt.

10-04-2014

Stadsbouwgroepen op Facebook

Sinds kort is de facebookpagina van ons gezamenlijke initiatief Stadsbouwgroepen van start gegaan. De komende tijd zullen de betrokken bureaus hier steeds meer informatie publiceren over ons professionele alternatief voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. ‘Stadsbouwgroepen veroveren de stad’ is een initiatief van De Nijl Architecten, Geurst & Schulze Architecten en Kuhne & Co. Bezoek de Stadsbouwgroepen-facebookpagina en Like / Vind ik leuk!
28-03-2014

Gastcollege Stadsbouwgroepen op de

Rotterdamse Academie van Bouwkunst
Voor de lezingen en collegereeks Typologie & Morfologie spreken op uitnodiging van architectuurhistoricus Ernie Mellegers zes gasten over de oorsprong en de hedendaagse betekenis van typologie en morfologie (in verschillende gedaanten) én de historische en de hedendaagse context van beide fenomenen. Op donderdag 27 maart geeft Endry van Velzen een lezing naar aanleiding van ons recente initiatief Stadsbouwgroepen en de typologie van het kleinschalige appartementengebouw. De lezingen vindt plaats in het auditorium van de Academie. Aanvang 19u00, zaal open vanaf 18u30. Informatie en aanmelden via de website van de academie.

20-03-2014

Start bouw Kinderfaculteit Pendrecht

De voormalige bibliotheek in wijkcentrum De Middelburgt aan Plein 1953 te Rotterdam wordt verbouwd tot de centrale plaats van de Kinderfaculteit Pendrecht. Het wordt een plek voor samenkomst met groepsruimten voor kindercolleges. We werken in opdracht van Vitaal Pendrecht. Deze vrijwilligersorganisatie neemt met subsidie van de ‘Verre Bergen’ het initiatief om kinderen in Pendrecht een verlengde schooldag aan te bieden.
07-03-2014

Stadsbouwgroepen

veroveren de stad
De huidige tijd vraagt om een andere cultuur van ontwikkelen en ontwerpen van de stad waarbij bewoners zelf investeerder en opdrachtgever zijn. Vrije kavels waarop bewoners zelf hun huis kunnen bouwen zijn inmiddels gangbaar. Een stap verder gaat het initiatief van de architecten Jeroen Geurst, Joost Kühne en Endry van Velzen om met groepen van particulieren kleinschalige wooncomplexen te bouwen onder de naam Stadsbouwgroepen.
Stadsbouwgroepen richt zicht met name op de stad en start in Rotterdam. Meer informatie.

01-03-2014

Presentatie vernieuwde Architect

bij De Nijl Architecten
Donderdagavond 13 februari is het geheel vernieuwde nummer van de Architect op ons bureau gepresenteerd voor een select gezelschap van auteurs, fotografen, vormgevers, geïnterviewden, medewerkers en andere geïnteresseerden. Endry van Velzen prijkt op de cover en is geïnterviewd in het februarinummer, wat reden was om ons kantoor beschikbaar te stellen als feestlocatie. De nieuwe opzet richt zich op verdieping langs drie kerngebieden: strategie, proces en ontwerp. BNA-voorzitter Willem-Hein Schenk kreeg het eerste exemplaar overhandigd van hoofdredacteur Harm Tilman. Schenk, Tilman en Van Velzen hielden speeches over de aansluiting van de nieuwe koers bij de veranderende werkelijkheid van architecten.

13-02-2014

Interview Endry van Velzen

in De Architect
Het februarinummer van De Architect heeft een geheel nieuwe opzet gericht op meer verdieping. Onderdeel van deze restyling en koerswijziging is een uitgebreid interview gerelateerd aan belangrijke thema’s die op dit moment binnen de architectuur spelen. Hiervoor is Endry van Velzen geïnterviewd door Harm Tilman over ons onderzoek Vernieuwing van de Stadsvernieuwing en het werken aan de bestaande stad in deze tijd.

13-02-2014

Symposium Pleidooi voor Ontwerpkracht

in de Haagse Schilderswijk
Op 11 februari organiseerde De Nijl Architecten samen met Trancity, Platform31, TU Delft en AIR Rotterdam een symposium naar aanleiding van ons boek Vernieuwing van de Stadsvernieuwing in de Heilige Hart Kerk aan het Teniersplantsoen. Wat is het toekomstperspectief voor stadsvernieuwingswijken en stedelijke vernieuwingsgebieden nu de grootschalige
stedelijke ontwikkeling is stilgevallen? Hoe combineren we in de bestaande stad kleinschalige interventies met een visie op het grotere geheel en de langere termijn? Wat is dan de rol van architect en stedenbouwkundige en het ruimtelijk ontwerp? Over deze vragen werd gediscussieerd onder leiding van Patrick van der Klooster. Olof van de Wal en Endry van Velzen hielden presentaties en er werden zeven cases uit de praktijk aan zeven discussietafels onder de loep genomen.

11-02-2014

Boumagesprek over vernieuwing

van de noordelijke wijkververnieuwing
Naar aanleiding van het verschijnen van ons boek Vernieuwing van de Stadsvernieuwing is Endry van Velzen uitgenodigd om deel te nemen aan het Boumagesprek 2014 georganiseerd door Platform GRAS. Onder leiding van Patrick van der Klooster (AIR) en met hulp van Platform31 en Roeg & Roem is gezocht naar een duurzaam vervolg op de dorps- en wijkvernieuwing in het noorden. Voor welke opgaven staan we? Wat voor obstakels hebben we te nemen? Hoe zit het financieel? Wat is de rol van het ontwerp? En hoe gaan we om met de relatie tussen een nog altijd groeiende stad en een krimpende regio?

06-02-2014

Informatieavond stedenbouwkundig plan

Bachlaan Zwolle
Samen met onze opdrachtgever Woningstichting SWZ hebben we op 4 februari 2014 tijdens een informatiemarkt voor omwonenden de eerste stedenbouwkundige plannen voor de nieuwbouw aan de Bachlaan getoond. Er zijn vijf varianten gepresenteerd aan de hand van maquettes en tekeningen. Omwonenden konden in gesprek met en middels ‘plaknotities’ hun reactie geven en suggesties voor de verdere uitwerking. De komende maanden werken we het plan verder uit.

04-02-2014

Eerste fase Tuinwijk Stuivenberg

in aanbouw
De gevels van de eengezinswoningen zijn grotendeels gemetseld. In combinatie met de goten en entreepartijen van geprefabriceerd beton begint het gevelbeeld zichtbaar te worden. De geprefabriceerde kappen en schoorstenen worden op dit moment geplaatst. Aan de achterzijde zijn de eerste dakkapellen zichtbaar. Meer foto’s zijn te zien bij het project Tuinwijk Stuivenberg.

20-12-2013

Vernieuwing van de Stadsvernieuwing

in de boekwinkel
Het boek over ons onderzoeksproject Vernieuwing van de Stadsvernieuwing ligt in de boekhandel en is online verkrijgbaar bij Trancity. Naar aanleiding van het boek vindt een symposium plaats op dinsdag 11 februari 2014 in de H.H.-kerk aan het Teniersplantsoen in de Haagse Schilderswijk. Informatie over deelname en programma is te vinden op www.trancity.nl. Hier kunt u ook het laatste hoofdstuk ‘Pleidooi voor ontwerpkracht’ als PDF downloaden.

Selectie Labo XX Antwerpen

Het samenwerkingsverband Palmbout, De Nijl Architecten, Feddes Olthof Landschapsarchitecten en Blauwdruk Stedenbouw is geselecteerd voor het stadsvernieuwingslaboratorium Labo XX van de Stad Antwerpen. Labo XX is een ontwerpend onderzoek dat twee doelstellingen bijeenbrengt: een verdichtingsstrategie uitwerken met het oog op de bevolkingsgroei in Ant¬werpen en een ruimtelijke visie ontwikkelen voor de stadsvernieuwing van de 20ste-eeuwse gordel. Vier ontwerpteams werken gedurende vier workshops samen, gestuurd door een begeleidingsgroep. Onder het motto ‘verdichten en vervlechten’ zet ons team zet in op de rafelranden langs de groene vingers: stedelijk wonen in het groen als een identiteit van de tussenstad.
15-11-2013

Welkom op onze nieuwe website

Sinds begin september is onze nieuwe website online. Onder het motto ‘samen werken aan de stad’ is de afgelopen maanden een nieuwe site ontwikkeld, die een goed beeld geeft van onze projecten, de werkwijze van ons bureau en onze liefde voor de bestaande stad. Er wordt nog gewerkt aan het verbeteren van de navigatie en de laatste details, maar toch willen we u al van harte uitnodigen op de vernieuwde www.denijl.nl.
05-09-2013

Start bouw Tuinwijk

Stuivenberg te Antwerpen
Na de sloop is de eerste fase van de vernieuwing van de Tuinwijk Stuivenberg te Antwerpen Hoboken gestart. Deze fase bestaat uit 55 woningen verdeeld over twee kleinschalige appartementengebouwen en 5 rijen eengezinswoningen. De opdrachtgever is Woonhaven Antwerpen, waarmee we ook nog plannen maken voor sociale woningbouw in Luchtbal Noord en Linkeroever. De komende jaren gaan alle plannen in uitvoering.
16-08-2013

Winkelgebouw Westerstraat

Emmen in aanbouw
De nieuwbouw van het ‘winkelverzamelgebouw’ aan de Westerstraat in het noordelijk centrum van Emmen is in volle gang. De ruwbouw is bijna voltooid. De gevels worden gemetseld, de roltrappen zijn gereed en de plaatsing van de grote hoge winkelpuien is in volle gang. Het project is onderdeel van de Centrumvernieuwing Emmen en wordt gerealiseerd in opdracht van Peter van Dijk Projects & Investments. De bouw is te volgen via de webcam op www.emmeninbeeld.nl
10-07-2013

Propositie Kruiskade voor

PLUG Rotterdam
Op 4 juli was in De Garage te Rotterdam de slotbijeenkomst van de ontwerpmanifestatie PLUG Rotterdam georganiseerd door AIR. Wij hebben daar ons voorstel voor ‘het gat aan de Kruiskade’ gepresenteerd. Tijdens de bijeenkomst is met de visiting critics Harm Tilman en Kristiaan Borret een brede discussie gevoerd over de voorstellen en de betekenis van dit soort plannen voor de stad. Alle voorstellen worden komend najaar gebundeld en gepubliceerd in een breder kader, gekoppeld aan een vervolg op het PLUG programma.

04-07-2013

Een Rotterdams model

voor de Berlijnse Baugruppen
Ter voorbereiding voor het PLUG symposium van AIR én om een Rotterdams model voor zelf-initierende architecten te ontwikkelen bezoekt Endry van Velzen met Arie Lengkeek van AIR en de architecten Joost Kuhne en Jeroen Geurst een aantal Berlijnse bureaus die uitblinken in Baugruppen-architectuur. We spreken met hen over initiatief en ondernemerschap, de wijze van organiseren van hun projecten én hun bureau. Op het PLUG symposium zullen we ook een voorstel presenteren voor de Kruiskade in het kader van de ontwerpmanifestatie Plug’n’play.
21-05-2013

PLUG Kruiskade

Het Rotterdamse architectuurcentrum AIR heeft ons uitgenodigd voor de ontwerpmanifestatie PLUG ‘n’PLAY. De claim is dat de bouwprojecten die getekend worden, meerwaarde voor de stad opleveren. Maar wat is die meerwaarde dan precies, en hoe wordt die meerwaarde ook een argument dat realisatie dichterbij brengt? De negen ontwerpen voor de drie locaties van PLUG’n’PLAY zijn proposities, startpunten voor een gesprek. Wij werken aan een voorstel voor de Kruiskade tussen Hilton Hotel en Thalia.
18-03-2013

Parkeergarage centrum Emmen

in uitvoering
Op 26 januari 2012 is de bouw van de openbare parkeergarage in Emmen officieel gestart. De bouwput is inmiddels op diepte, waarmee de bouw van de garage nu echt kan starten. De parkeergarage moet de bereikbaarheid van het noordelijk deel van het centrum van Emmen sterk verbeteren. Ondertussen werken we in opdracht van Peter van Dijk Projects & Investments aan het ontwerp voor het winkelgebouw dat op de garage aan de Westerstraat zal komen.
01-05-2012