Menu Samen werken aan de stad +31 10 2829930

De Kleine Hof

De Nijl Architecten - De Kleine Hof
De Nijl Architecten - De Kleine Hof
De Nijl Architecten - De Kleine Hof
De Nijl Architecten - De Kleine Hof
De Nijl Architecten - De Kleine Hof De Nijl Architecten - De Kleine Hof De Nijl Architecten - De Kleine Hof De Nijl Architecten - De Kleine Hof

Kenmerken: Nieuwbouw / Nieuwe stad
Locatie: Ypenburg Den Haag
Programma: 63 eengezinswoningen, 44 appartementen, 120 gebouwde parkeerplaatsen
Opdrachtgever: Rabo Vastgoed / Ceres Projecten
Bouwkosten: € 11.500.000
Datum: 1999 (studie), 2008 (bouw)

De Kleine Hof is onderdeel van een stedenbouwkundig deelplan van Rapp+Rapp voor de Vinex-locatie Ypenburg. Het stedenbouwkundig plan voorzag in de clustering van het woningprogramma in grote autovrije woonhoven. De locatie is een diepe kavel nabij het centrum van Nootdorp die aan drie zijden door achtertuinen wordt begrensd. De toegang van de hof ligt aan de Verlengde Sportparkweg. De openbaar toegankelijke hof maakt deel uit van een route voor voetgangers en fietsers.

De woonhof wordt gevormd door een randbebouwing van eengezinswoningen met een lage kap. Twee appartementen-gebouwen verdelen de hofruimte in een voorplein en een gemeenschappelijke tuin. Door hun grotere hoogte torenen zij boven de rand uit. Onder het voorplein met verhoogde grasperken ligt een parkeerkelder met bergingen. De gemeenschappelijke tuin is een grasveld met losse boomgroepen. In de woonhof zijn twee routes te bewandelen: vanaf de poort via het voorplein naar de tuin of vanaf de poort langs de hof door een dubbelhoge zuilengalerij. De tuinen van de eengezinswoningen liggen aan de buitenzijde en worden omzoomd met een brede haag. De appartementen hebben brede loggia’s.

De Kleine Hof wordt uitgevoerd in metselwerk van rode baksteen. De gevels aan de binnenzijde achter de dubbelhoge zuilengalerijen zijn met hout bekleed en krijgen een lichte kleur. De gevels van de appartementen-gebouwen in de binnenhof zijn van metselwerk met grote openingen, waarachter de loggia’s en galerijen liggen.