Menu Samen werken aan de stad +31 10 2829930

Parkeergarage Westerstraat illustreert hoe een veelheid aan eisen in bijzondere oplossingen met prefab elementen kan resulteren.’
Ruime parking op krappe locatie, Vakblad Cement, 2015

Parkeergarage Westerstraat

Kenmerken: Binnenstad / Centrumgebied / Nieuwbouw
Locatie: Westerstraat, Emmen Centrum Noord
Opgave: Ontwerp voor een winkelgebouw met bijbehorende parkeergarage
Programma: Nieuwbouw openbare parkeergarage met 460 parkeerplaatsen
Opdrachtgever: Gemeente Emmen
Aannemer: Strukton
Fotografie: Jannes Linders
Datum: 2010 (opdracht), 2010-2011 (stedenbouwkundige studie), 2011-2012 (ontwerp), 2012 (start bouw), 2013 (parkeergarage)

Duurzame stedelijke vernieuwing
In Emmen is een aantal nieuwe grootschalige winkelformules niet in de periferie gesitueerd, maar ingepast in de noordelijke binnenstad. Inzet is de revitalisering van het Noorderplein en de activering van de Westerstraat als ‘achterkant’ van Centrum Noord. Onderdeel hiervan is de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen. De Nijl (coördinerend architect) maakte een bebouwingsplan voor een tweelaagse ondergrondse parkeergarage met daarop twee winkelgebouwen aan de Westerstraat (de Nijl) en het Noorderplein (Attika). De entree van de parkeergarage is direct bereikbaar vanaf de Hondsrugweg, de belangrijkste invalsweg van Emmen.

Parkeergarage
De maatvoering van de locatie bepaalt de hoofdvorm van de garage. Het bestaande woongebouw ‘de Lindenhof’ deelt de garage in twee gelijke compartimenten. Het ene deel is georiënteerd op het Noorderplein (Mediamarkt), het andere op de Westerstraat (winkelgebouw). In de materialisatie is veel aandacht voor oriëntatie, gebruiksgemak en (dag)licht. De langswanden hebben een continue karakter door het ritme van dragende kolommen met daartussen de ruwe diepwand in het zicht. De garage wordt geleed door vrijstaande trappenhuizen en translucente kopwanden, beiden in glazen bouwstenen. In combinatie met de royale vrije overspanning zorgt dit voor een lichte, overzichtelijke entree voor Centrum Noord.

De parkeergarage ligt onder de winkelgebouwen aan de Westerstraat en het Noorderplein.