Menu Samen werken aan de stad +31 10 2829930

'Het voelt heel erg fijn om hier te wonen, het appartement is super en voelt heel vertrouwd.'
Bewoner loft Overmaat

PDF

Stadsbouwgroep Overmaat

youtube

Kenmerken: Stadswijk / BouwgroepenNieuwbouw
Locatie: Laan op Zuid, Dreverhavenstraat, Jan Maanplein
Programma: 7 laanhuizen, 9 parkhuizen en 7 lofts, totaal 23 woningen, ca. 4.500 m2 BVO
Initiatief, organisatie en ontwerp: Jeroen Geurst (Geurst & Schulze architecten), Joost Kühne (Architektenburo Kühne & Co), Endry van Velzen (De Nijl Architecten)
Opdrachtgever: Coöperatieve Vereniging Overmaat
Fotografie: Jannes Linders
Data: 2017 (ontwerp), medio 2018 (start bouw), 2020 (oplevering)

Stadsbouwgroepen
Met Stadsbouwgroepen spelen we in de toenemende vraag naar een andere cultuur van wonen en ontwikkelen. Steeds meer mensen kiezen bewust voor de stad en willen met gelijkgestemden zelf hun (werk- en) woonomgeving vormgeven. Coöperatief, betrokken bij de buurt. Geïnspireerd door Berlijnse voorbeelden treden we op als intermediair. We brengen groepen particulieren samen om kleinschalige woonprojecten te realiseren. Kwaliteit en betrokkenheid zijn sleutelwoorden.

Overmaat
Overmaat staat voor royaal wonen, met als referentie de grote stadshuizen die rond 1900 in Rotterdam zijn gebouwd. Onze huizen zijn 7,20 m breed en hebben veel indelingsmogelijkheden. Gebruiksplekken kunnen zowel achter als naast elkaar worden gelegd. Dat geldt ook voor onze appartementen, die telkens een hele verdieping beslaan en aan drie of vier zijden ramen hebben. Het project bestaat uit drie woningtypen, afgestemd op de specifieke kwaliteiten van de locatie.

Laanhuizen
Langs de Laan op Zuid 7 stadshuizen van ca. 200 m2, 4 lagen hoog. Begane grond en tuin zijn ca. 1 m hoger gelegd, zodat er ‘afstand’ naar de drukke stadsstraat ontstaat. Het laanhuis heeft een stoep met trapje en bordes. Dit element geeft tezamen met de dakkapel karakter aan het huis. Veel deelnemers hebben gekozen voor wonen over 2 lagen, vaak verbonden met een vide.

Parkhuizen
Langs het parkje 9 stadshuizen van ca. 150 m2, 3 lagen hoog. De zon aan de parkzijde kan optimaal worden benut, omdat de breedte van de woning een woonplek aan de voorgevel mogelijk maakt. Langs het park is een grote variatie in volume en gevels ontstaan, voortkomend uit de specifieke wensen van bewoners.

Appartementen
Op de hoek met de Dreverhavenstraat een appartementengebouw van 7 lagen met 7 appartementen van ca. 150 m2 en een terras van ca. 20 m2. Deze half inpandige ‘buitenkamer’ aan de achtergevel geeft, tezamen met de ontsluitingskern aan de voorgevel, structuur aan de loft-achtige ruimte. Alle appartementen hebben extra hoogte gekregen en elk appartement heeft een andere indeling.

Naar een andere bouwcultuur
Dit project staat voor een andere bouwcultuur. Onze bijzondere woningtypen met een compromisloze keuze voor breed wonen werden niet voorzien binnen het reguliere planaanbod. De deelnemers waren met recht ‘pioniers’ op Zuid. Daar heeft de stad baat bij. Dat pleit voor een bewuste politiek om naast de ‘normale’ ontwikkelpraktijk ruimte te bieden aan kleinschalige projecten met grote betrokkenheid van bewoners en architecten.

Interesse?
Graag nodigen we je uit om mee te doen. Heb je interesse in onze aanpak, wil je graag met anderen een bouwgroep vormen óf heb je een locatie in te brengen? Laat het ons weten met een mail of via het aanmeldingsformulier. Je kunt onze bouwgroepen ook volgen op linkedin.