Menu Samen werken aan de stad +31 10 2829930

Woongebouwen Lode Zielenslaan

De Nijl Architecten - Woongebouwen Lode Zielenslaan
De Nijl Architecten - Woongebouwen Lode Zielenslaan
De Nijl Architecten - Woongebouwen Lode Zielenslaan
De Nijl Architecten - Woongebouwen Lode Zielenslaan De Nijl Architecten - Woongebouwen Lode Zielenslaan De Nijl Architecten - Woongebouwen Lode Zielenslaan

Kenmerken: Stadswijk / Wederopbouwwijk / Nieuwbouw
Locatie: Linkeroever, Antwerpen
Programma: 114 (63 (fase 1)+ 51 (fase 2)) appartementen verdeeld over vier gebouwen, met parkeergarage (48 parkeerplaatsen)
Opdrachtgever: Woonhaven Antwerpen cvba
Aannemer: Democo Group, Hasselt
Fotografie: Jannes Linders
Datum: 2012 (selectie), 2013 (bouwblokstudie Blancefloerlaan), 2013 (ontwerp architectuuropdracht Lode Zielenslaan fase 1), 2015 (start bouw fase 1, ontwerp fase 2), 2018 (oplevering fase 1), 2018/2019 (bouw fase 2), 2022 (oplevering fase 2)

Bouwblok
De woongebouwen liggen in twee bouwblokken langs de Blancefloerlaan in het hart van het zuidelijk deel van Linkeroever. Dit deel van de wijk heeft een traditionele stedenbouwkundige structuur met straten en private bouwblokken. De Nijl Architecten heeft een bouwblokstudie opgesteld voor het gefaseerd vervangen van negen appartementsgebouwen. Voor de nieuwe invulling zijn de principes van de ‘blokkenstad’ leidend. De nieuwe gebouwen bevestigen en versterken het bouwblok. De eerste stap is de vervangbouw van de appartementsgebouwen aan de Lode Zielenslaan.

Inpassing
De configuratie van de langgerekte woongebouwen is min of meer vergelijkbaar met de oorspronkelijke situatie. De gebouwen zijn dichter bij elkaar geplaatst en de afmeting van de koppen en openingen is regelmatig gemaakt. De sprong in de rooilijn markeert de entree naar het bestaande binnengebied. De gebouwen zijn uitgewerkt als ensemble en opgetrokken in een genuanceerde gele baksteen. Het lange gebouw met de parkeergarage ligt terug en wordt geleed door transparante inkomhallen en trappenhuizen. Het kortere gebouw ligt direct aan de straat en heeft een korte galerij tussen twee vergelijkbare trappenhuizen. Het metselwerk van de teruggelegde galerijgevel is verbijzonderd met een groene geglazuurde steen.
 

Architecturaal concept
Het architecturaal concept is gericht op duurzaamheid in brede zin. Herkenbare, lichte en tijdloze architectuur (‘mild modern met klassieke ondertonen’), opgetrokken in materialen die mooi verouderen: metselwerk van lichte verblendsteen, gecombineerd met waterslagen van natuursteen of prefab-beton en aluminium ramen. Sterke geleding door trappenhuizen (straatgevel) en balkons (tuingevel). Grote gevelopeningen voor een vriendelijke uitstraling en een aangename beleving vanuit de appartementen. Aan de straat- en tuinzijde zijn de gebouwen afgezoomd met een lage heesterstrook. Dat zorgt voor een prettige overgang, passend bij de groene sfeer van de Lode Zielenslaan.